advokat novi sad - razvod

Razvod braka

Razvod braka je posledica dugotrajne bračne nesloge partnera, koji prema psihološkim istraživanjima u socijalnom radu predstavlja jedan od najstresnijih životnih događaja. Razvod braka može biti sporazuman ili po tužbi za razvod braka.

Ukoliko je u pitanju sporazumni razvod braka potrebno je da se bivši bračni partneri sporazumeju oko vršenja roditeljskog prava, deobi imovine, visina doprinosa za izdržavanje deteta i način održavanja ličnih odnosa deteta sa drugim roditeljem. Tužbu za razvod braka mogu da podnesu oba supružnika ako su bračni odnosi ozbiljno i trajno poremećeni ili ako se objektivno ne može ostvarivati zajednica života supružnika.

U okviru postupka razvoda po tužbi predviđen je i postupak posredovanja kako bi se stranke pomirile ili postigle dogovor oko najvažnijih pitanja. Posredovanje se sastoji od dve faze i obuhvata postupak za pokušaj mirenja(mirenje) i postupak za pokušaj sporazumnog okončanja spora(nagodba). Supružnici mogu dati saglasnost samo za nagodbu.

Posredovanje se sprovodi samo ako oba supružnika pristanu na posredovanje. Medijacijom u porodičnim odnosima rešavanjem sukoba dolazi do pronalaženja dugoročnih rešenja za jedno ili više spornih pitanja, ublažavanja negativnih efekata, koje situacije sukoba imaju po decu i druge članove porodice, dolazi do očuvanja i unapređenja odnosa između članova porodice, prevencije novih sukoba, emotivne, vremenske, finansijske uštede u vezi sa rešavanjem porodičnih problema itd.

Оставите одговор

Call Now Button065/69-629-59